Kredi Garanti Fonu yönetimi yeni işbirlikleri ve görüş alışverişi için Almanya’da bir takım temaslarda bulundu.


KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli ve beraberindeki heyet Frankfurt ziyareti kapsamında ilk olarak Alman Kalkınma Bankası (KfW) yetkilileri ile iki kurumun son dönemdeki faaliyetleri hakkında bilgi paylaşımı ve ortak misyon olan KOBİ finansmanı konusunda karşılıklı görüş alışverişi ile olası işbirliği imkanlarının değerlendirilmesi için bir araya geldi.
Toplantıya geniş bir heyetle katılan ve KGF’nin dünyanın en büyük kredi garanti kuruluşu olmasını hayranlıkla karşıladıklarını belirten KfW yetkilileri Türkiye’de yapacakları yeni projeler için KGF ile işbirliği yapmayı umut ettiklerini belirtti.
Toplantıya katılan KfW İcra Kurulu Üyesi Roland Siller, KGF’nin kısa sürede ulaştığı hacim ve Türkiye ekonomisine yaptığı katkıyı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek farklı ülkelerde benzer sistemler kurmak için mevcut sistemle ilgili detaylı teknik bilgi talebinde bulundu.


Son dönemde bazı medya organlarında yer alan uluslararası finans kurumlarının Türkiye’ye kaynak aktarımının sona erdirmesi kararının gerçeği yansıtmadığının altını çizen Siller, aksine Türkiye’de özellikle Suriyeli mültecilerin Türkiye’ye ekonomik etkilerini azaltmaya yönelik yeni projeler gerçekleştirmek istediklerini belirtti.
Görüşmenin sonunda Suriyeli mültecilerin hem istihdama katılması hem de kuracakları yeni girişimlerin finansmana erişimi için işbirliği yapma kararı alındı.

FRANKFURT SCHOOL’A VEFA ZİYARETİ
Kredi Garanti Fonu’nun 2009 yılında Avrupa Yatırım Fonu ile birlikte yürütmeye başladığı ‘Mikro KOBİ’lere Mikro Krediler’ projesinde teknik danışmanlık ayağında görev alan uluslararası akredite iş akademisi ve danışmanlık kuruluşu olan Frankfurt School of Finance&Management direktörü Fatma Dirkes ofisinde ziyarette bulunuldu.
KGF’nin geldiği noktayı gururla takip ettiklerini belirten Dirkes, KGF’de yapılan dönüşüm çalışmaları için Genel Müdür İsmet Gergerli’ye teşekkür etti. Dirkes; dünyanın dört bir yanından Türkiye’deki kredi garanti sistemi için teknik bilgi ve danışmanlık talebi aldıklarını ancak Türkiye’deki bankacılık sisteminin çok güçlü temeller üzerine kurulduğunu ve aynı sağlam yapıya sahip olmayan ülkelerde kredi garanti sistemini uygulamalarının daha zor olacağı tespitinde bulundu.
Geçmişte yapılan danışmanlık çalışmaları için Frankfurt School’a KGF adına müteşekkir olduğunu belirten İsmet Gergerli; son dönemdeki dönüşümün sağlanabilmesinde temeldeki bu çalışmanın göz ardı edilemeyeceğini söyledi.
Gelişmekte olan ülkelerden bilgi alışverişi için KGF’ye gelen heyetlerle ilgili bilgi verilen Dirkes; KGF’nin artık teknik danışmanlık alan değil teknik danışmanlık veren konuma geldiğini belirterek ziyaretleri için KGF heyetine teşekkür etti.

KGF SME FİNANCE FORUM’DA
Kredi Garanti Fonu yetkilileri daha sonra Berlin’de gerçekleşen Global SME Finance Forum’un Genel Kurulu’na katıldı.


Küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmana erişim imkanının genişletilmesini sağlamak için faaliyetlerini sürdüren SmeFinance Forum, dünyanın dört bir yanındaki finansal kurumları, teknoloji şirketleri ile finansal kalkınma kuruluşlarını bir araya getiriyor. 60 ülkeden 140’dan fazla üyesi olan forum bu yılki toplantısında ‘KOBİ Finansmanında Dijitalleşme’ ana başlığı ile 500’den fazla katılımcıyla buluştu.
Forum’un yeni üyelerinden KGF Forum’a; Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür İsmet Gergerli, Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kulaksız ve beraberindeki teknik heyetle katıldı.
Forumun ilk günü; Almanya’daki finans ve finansal teknoloji şirketlerine yapılan saha ziyaretleriyle başladı. Geçtiğimiz yılın değerlendirmesinin yapıldığı ve önümüzdeki yıl öncelik verilecek konuların belirlendiği üye toplantısından sonra açılış resepsiyonuna geçildi.
Forum’un ikinci günü ise Alman Ekonomi Bakanlığı Başekonomisti Ludger Schuknecht, Alman Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı Özel Sektör ve Yerel Yönetimler Komisyonu Üyesi Dirk Schwenzfeier ile SME Finans Forum’un CEO’su Matthew Gamser’in açılış konuşmalarıyla başladı.
Daha sonra gerçekleşen oturumlarda geçtiğimiz Temmuz ayında Hamburg’da yapılan G20 Zirvesi’nde Finansal Kapsayıcılık İçin Global İşbirliği (GPFI) alt başlıklarından KOBİ Finansmanı konusunda alınan tavsiye niteliğindeki kararlardan bahsedildi.
Forum’un ana teması olan ‘KOBİ Finansmanında Dijitalleşme’ konusunda iki gün boyunca deneyimlerin ve tespitlerin paylaşıldığı oturumlar düzenlendi. KOBİ finansmanın geliştirilmesinde dijitalleşmenin önemine vurgu yapılarak dünyadaki başarılı uygulama örnekleri paylaşıldı.
Kredi Garanti Fonu’nda son dönemde gerçekleşen dönüşümün önemli bir parçasını oluşturan teknolojik altyapı yatırımının önemi bu Forum’la birlikte….